Tijekom 2010. godine u našoj organizaciji uspješno je implementiran i u primjeni je HACCP sustav upravljanja.
HACCP sustav (Hazard Analysis Critical Control Point) predstavlja analizu opasnosti i identifikaciju kritičnih kontrolnih točaka tijekom nabave sirovina, proizvodnje, pripreme, skladištenje i transport hrane (vode), odnosno preventivan i sistematičan sustav praćenja i kontrole svih čimbenika koji mogu utjecati na zdravstvenu ispravnost hrane (zasnovan na primjenu ispravnih tehnoloških procesa i njihovoj kontroli te nadzoru cijelog procesa).
Primjena HACCP sustava u Republici Hrvatskoj definirana je Zakonom o hrani (NN 46/07). Navedenim zakonom u čl. 51. definira se obveza uspostavljenja i provođenje redovite kontrole higijenskih uvjeta proizvodnje za sve subjekte u proizvodnje hrane provedbom preventivnog postupka samokontrole, razvijenog u skladu s načelima sustava analize opasnosti i kritičnih kontrolnih točaka.
Prednosti primjene HACCP sustava očituju se u slijedećem:
- primjenjiv je na cijeli proizvodni lanac
- eliminira ograničenja tradicionalnog pristupa kontroli zdravstvene ispravnosti hrane
- analizira sve potencijalne opasnosti koje se mogu pojaviti (fizičke, kemijske, biološke)
- omogućava poduzimanje korektivnih mjera tijekom odvijanja procesa
- omogućava lako nadgledanje kontrolnih parametara
- smanjuje troškove
- definira odgovornost uključenih zaposlenika
- omogućava uvođenje promjene (tijekom revizije sustava)
- kompatibilan je s ostalima sustavima kvalitete (ISO)
Kao najvažniji preduvjet primjene HACCP sustava potrebno je osigurati minimum tehničkih, higijensko-sanitarnih i organizacijskih uvjeta za nabavu, skladištenje sirovine, proizvodnju, skladištenje gotovog proizvoda i prema potrebi transport.
Ovi uvjeti obuhvaćaju čitav niz postulata:
1. dobre proizvođačke prakse
- adekvatnost prostora, opreme i uređaja
- izradu plana održavanja opreme i uređaja te plana kalibracije mjerne opreme
- postojanje potrebnih radnih uputa
- izbjegavanje križane kontaminacije
- izradu plana osoblja i provjere efikasnosti
- omogućavanje sljedivosti proizvoda
- označavanje proizvoda
- odlaganje otpada
- potrebne zapise
2. dobre higijenske prakse
- izrada plana pranja i dezinfekcije prostora, opreme i uređaja te pribora i opreme za provedbe plana
- izradu radnih uputa za pranje i dezinfekciju
- primjenu standardnih sanitacijskih postupaka
- provedbu mjera dezinsekcije i deratizacije
- izradu plana obuke osoblja i provjere efikasnosti
- potrebne zapise